Du er her: Forside Om oss Nyhetsarkiv Kongsbergregionen digitaliserer -...


Kongsbergregionen digitaliserer - Digitale tjenester, hva er det?

Du leser avisene på nett, du sjekker Facebook, og ser på tilbud på flybilletter. Dersom du bestemmer deg for å reise, bestiller du hele greia på nett, og har boardingpasset ditt på telefonen, Visumet bestiller, betaler og laster du ned fra nett. Du chatter med leverandøren din av middagsmat – og klager til tv-leverandøren din på Twitter.  Vi ordner vår egen hverdag og vår egen kommunikasjon ettersom når og i hvilken form det passer oss. Dette fungerer stor sett helt fint – og vi liker å ha det slik.

Digitaliseringen av samfunnet skjer nå – og kommunene må henge med.

Digitaliseringen i kommuner handler om det samme. Det handler om å gi brukere av kommunale tjenester en enklere hverdag gjennom mer selvbetjening og økt tilgjengelighet. For kommuner handler altså digitalisering om å produsere tjenestene på nye og innovative måter.  Flere peker på at kommunene i dag er digitaliseringssinker, og at det er en reell fare for at det er i ferd med å oppstå et betydelig klasseskille mellom de kommuner som har fulgt med i timen og de som ikke har fulgt med.  Dette er synd – for i siste instans er det innbyggerne i de kommunene som ikke følger med som får merke konsekvensene. Vi risikerer her å få et A lag og et B lag av kommuner med hensyn til digitalisering.

Mange peker også på at det er manglende kompetanse om digitalisering hos kommunale ledere, og at det vil være kritisk at denne økes raskt dersom kommunene skal lykkes med digitalisering.

Kongsbergregionen henger med

Kongsbergregionen har tatt poenget – her har vi satt i gang for lengst.  Våre syv kommuner har en felles langsiktig strategi for digitalisering. Hensikten med vår digitaliseringsstrategi er å sikre at de 7 kommunene i Kongsbergregionen kan oppfylle innbyggernes og de ansattes forventninger til gode digitale tjenester.

Vi har jobbet systematisk med å ha en solid digital infrastruktur for å være godt rustet til å levere gode digitale løsninger både til innbyggere, men også til regionens ansatte. Dette innebærer blant annet bredbånd mellom kommunene, felles IKT-løsninger og felles informasjonssikkerhetsrutiner. All infrastruktur driftes av de 7 kommunenes felles IKT-driftsavdeling.

Digital kommunikasjon skal være den primære kanalen for dialog mellom innbyggere og regionens kommuner, og mellom næringsliv og regionens kommuner. Kommunene samarbeider altså om satsningen på digitalisering og kjører felles prosjekter for å øke graden av digital dialog med innbyggere og etablere heldigitale løsninger.  Brukernes behov står sentrum for hva vi gjør her.

Digitalisering – et lederansvar

Digitalisering er altså ikke noe IT-avdelingen driver med. Vi mener at digitalisering er en grunnleggende ferdighet som ledere må mestre og ta ansvar for. I mai arrangerer Kongsbergregionen derfor en digitaliseringskonferanse for alle våre ledere – slik at de skal få mer kunnskap om digitalisering.  Kompetanse er avgjørende og det er et lederansvar å påse at folk også nedover i organisasjonen får den nødvendige skoleringen. I kongsbergregionen bruker vi e-læring for å heve den digitale kompetansen til våre medarbeidere, gjennom kommunenes e-læringsplattform KS Læring.

Staten og kommunene må sammen ta ansvar for å dele sine erfaringer og holde toppfarten i digitaliseringen av Norge. Vi mener at staten må være kommunens fremste digitaliseringsparter. Blir vi stående å peke på hverandre får vi et veldig stort B- lag.

En ting er sikkert: Kongsbergregionen blir ikke stående på perrongen når digitaliseringstoget kjører – vi skal være fremst.


Kongsbergregionen

Kongsbergregionen er et samarbeids og interesseorgan for 7 samarbeidende kommuner sentralt på Østlandet.

3 av kommunene ligger i Telemark fylke, og 4 i Buskerud fylke.

I regionen finner du mangfold og muligheter - om du ønsker et godt sted å:

  • Bo
  • Jobbe
  • Oppleve
  • Lære

Velkommen til Kongsbergregionen!Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.